Aparatura de ultima generatie pentru diagnosticul apneei in somn


Recent, Clinica de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca a fost dotata cu un aparat de înregistrare polisomnografica, aliniindu-se astfel celorlalte centre universitare din tara, Bucuresti, Iasi, Timisoara, în diagnosticarea sindromului de apnee în somn, segment de patologie respiratorie care atinge câteva procente din populatie. Dr. Vasile Muresan, directorul general al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj, a declarat ca este un lucru deosebit pentru institutia pe care o conduce, având în vedere ca un numar mare de bolnavi vor beneficia în anii urmatori de aceasta dotare, de stabilirea unui diagnostic si de ameliorarea calitatii vietii.
Ceea ce se întâmpla în cadrul acest sindrom este, de fapt, o întrerupere a fluxului respirator la nivelul cailor aeriene superioare, aceasta obstructie determinând apneea cu hipoxie si hipercapnie care favorizeaza trezirile cu hiperventilatie si care declanseaza reluarea respiratiei, a tinut sa precizeze conf. dr. Doina Todea, coordonatorul laboratorului de somnologie din cadrul Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj. Din punct de vedere fiziopatologic, aceasta obstructie are mai multe cauze, care, pe de o parte, tin de anatomia cailor aeriene superioare, de exemplu atreziile coanale, polipii nazali, tonsilitele hipertrofice frecvente si la copii. Altele tin de structura cailor aeriene superioare, depunere de tesut adipos cu infiltratie în mixedem, acromegaliile care evolueaza cu modificari structurale de la nivelul cailor aeriene superioare, obstructii ce tin de forma cailor aeriene superioare.

Pauzele de respiratie în somn între 10 si 30 de secunde pot duce la lipsa de oxigenare a creierului si la aparitia unor simptome care scad performanta individului, apare somnolenta în cursul zilei, apar tulburari de memorie, de atentie, cefalee matinala si depresie, iar incidenta accidentelor de circulatie este foarte crescuta la acesti pacienti.
Acest aparat înregistreaza mai multi parametri, de la miscarile globilor oculari, ale musculaturii pâna la EEG, EKG si puls si din aceste coordonate se poate stabili diagnosticul cu indicatia de utilizare a unor aparate de ventilatie în timpul somnului. Deci, ameliorând oxigenarea sângelui în timpul noptii, cresc si performantele individului în timpul zilei.
Cum decurge investigatia?
Practic, sunt mai multi electrozi plasati pe corpul pacientului de la zona oculara pâna la menton, stern, se înregistreaza anumiti parametri care se pot tipari pe hârtie si din interpretarea acestor date se stabileste diagnosticul. Facând referire la modalitatea tehnica, relativ simpla, dr. Vasile Muresan mentiona ca este, totusi, nevoie de un nivel de instruire chiar si pentru pneumolog si ca intentioneaza sa organizeze câteva cursuri pentru medicii pneumologi din institutie si pentru medicii de familie în cadrul programului de educatie medicala continua, pentru ca orice pacient mare sforaitor sau pe care medicii de medicina generala îl eticheteaza cu posibil sindrom de apnee în somn sa poata fi dirijat catre Clinica de Pneumoftiziologie din Cluj. Aici, pe parcursul noptii, se vor face aceste investigatii, pacientul ramâne internat, dupa care, odata stabilit, diagnosticul pacientul va trebui sa utilizeze un aparat de ventilatie la domiciliu.
Întrebat ce segment de populatie are acces la aceste investigatii, dr. Vasile Muresan a precizat ca toti bolnavii asigurati pot beneficia de aceasta aparatura performanta si ca pot fi investigati maximum doi bolnavi într-o noapte. Urmeaza sa se gaseasca o modalitate, pentru ca o proportie cât mai mare dintre bolnavii care sunt suspectati de acest sindrom de apnee în somn de medicii de familie sau de pneumologii din teritoriul arondat sa beneficieze de aceste investigatii moderne, care în cele din urma sa amelioreze calitatea vietii acestor pacienti si integrarea lor sociala.
Daca luam în calcul rata foarte crescuta a accidentelor de circulatie la acesti pacienti, numai la acest capitol aparatura îsi merita investitia, ca sa nu mai vorbim de tulburarile de atentie si concentrare. Acesti bolnavi, din pacate, au o somnolenta diurna foarte acentuata, tulburari de memorie, tulburari de dinamica sexuala. Toate aceste simptome pot fi ameliorate, evident, în urma diagnosticarii si aplicarii masurilor terapeutice necesare. Modalitatea terapeutica dupa stabilirea diagnosticului este asigurarea ventilatiei în timpul somnului cu aparate numite CPAP (aparate de presiune constanta pozitiva).
Accesibilitatea pacientilor la aparatele de ventilatie pe timpul noptii
Aparatele de ventilatie se pot închiria sau achizitiona, pacientul sau familia acestuia suportând integral costul terapiei la domiciliu. Trebuie facute, însa, demersurile necesare, împreuna cu pneumologii din tara, pentru ca CNAS sa suporte o parte din aceste costuri, asa cum este în cazul oxigenoterapiei la domiciliu.Sindromul de Apnee in Somn

Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS prezinta diferite grade de gravitate: usoara, moderata sau severa, in functie de durata si frecventa episoadelor de apnee. Sindromul de Apnee in Somn a fost clasificat in 3 tipuri: apneea obstructiva, apneea centrala si apneea mixta.Apneea obstructiva este cauzata de ocluzia cailor aeriene superioare cand musculatura gatului si a limbii se relaxeaza Apneea centrala se caracterizeaza prin absenta efortului respirator datorita opririi comenzii respiratorii de la nivelul centrilor nervosi.Apneea mixta reuneste cele doua tipuri precedente, debuteaza ca o apnee centrala si se termina ca o apnee obstructiva.